9 Aralık 2011 Cuma

Temel Fotoğraf Eğitimi

Fotoğraf makinelerinde gözünüzü dayayıp çekim yapacağınız alanın sınırlarını saptamak için baktığınız yere vizör denir. Vizörden bakıp çekim alanını saptadıysanız (oluşturduğunuz bu çerçevenin adı kadrajdır.) Parmağınızla çekimi gerçekleştirmek için dokunduğunuz butonun adı deklanşördür.
Deklanşöre dokunarak yaptığınız şey, aslında örtücünün açılıp kapanmasını sağlamaktır.

Diyafram
Objektiflerin içinden geçecek olan ışığın miktarını ayarlayan mekanizmaya diyafram denir. Diyafram halkası objektif üzerinde bulunur. En açık diyafram değeri (genellikle f:2, f:2.8 gibi değerlerdir) azaldıkça ışık geçirgenliği artar, bu tür objektifler diğerlerine oranla daha pahalıdırlar. Sabit o dak uzaklıklı normal objektiflerde bu değer f:1.8, f:1.4, f:1.2 değerlerine kadar düşebilir.

Enstantene (Örtücü)
Diyaframdan geçerek film düzlemine düşen ışığın, filmi ne kadar süreyle etkileyeceğini belirleyen, zamanlayıcı bir parçadır. Örtünün açılıp kapanan hızlarına "enstantane" denir. Enstantene 1/sn. cinsinden ifade edilir. Ana enstantene değerleri 1, 2, 4, 8, 15, 30, 60, 125, 250, 500, 1000 gibidir.

Alan Derinliği
Bu kavram, fotoğrafı çekilecek objenin netliğinin yapıldığı düzlemin önünde ve arkasında kalan net bölgeyi ifade eder. Alan derinliğini etkileyen üç faktör vardır;
·         Diyafram Değeri
·         Odak Uzunluğu
·         Konuya Olan Uzaklık

Hazırlayan: Ayşenaz Çubukçu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder