9 Aralık 2011 Cuma

Manzara Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Manzara fotoğrafları , fotoğrafçılar arasında vazgeçilmez tarzlardan biridir. Gidip görülen mekanların en güzel açıdan ve en güzel şekilde çekebilmek isteyen fotoğrafçılar, çeşitli fotoğraf çekme tekniklerini manzara fotoğrafı tekniği ile birleştirip çekmeye çalışırlar.
Manzara fotoğrafı çekerken kullanılan bir çok teknik ve fotoğrafı ön plana çıkarak öğeler vardır. Bunların başında ise kadraja bir ana obje yerleştirmektir. Bir ana konu belirleyip bunu kadraja 1/3 kuralına göre yerleştirebilir ve böylece başarılı bir kompozisyon oluşturmuş olursunuz.
Bu tekniğin yanı sıra manzara fotoğraflarında hareketli objeler olabilir. Bazen bu objenin hareketli olduğunu göstermek önemlidir. Örneğin çektiğiniz bir nehir veya arabaların hızla aktığı bir trafik ise uzun pozlamakullanarak (yarım saniye, bir saniye veya iki saniye) objenin hareketli olduğunu vurgulayabilirsiniz. Bu sayede mükemmel bir görüntü elde edebilirsiniz.
Tüm bunların yanında ise bazen manzara fotoğrafınızı gece çekebilirsiniz. Bunun için mutlaka tripodyardımı almalısınız. Çünkü gece fotoğrafları çekerken enstantene değerleri düşecek ve titreme olacaktır. Böylece fotoğrafınızda ki netlik kaybolacaktır.
Manzara fotoğrafı çekerken mevsimler ve ışık da çok önemlidir. Örneğin kış mevsiminde ve karlı bir ortamda ışık ayarını düzgün yapamaz isek beyaz renk patlayacak ve uygun olmayan bir fotoğraf elde edeceksiniz. Bu yüzden karlı ortamlarda fotoğraf makinenizin pozometresine güvenmeyerek ayarları manuel yapmanızı öneririm.
Tüm bu uyarıları dikkate alarak ve aynı zamanda farklı fotoğraf çekme teknikleri  uygulayarak güzel manzara fotoğrafları oluşturabilir ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. İyi çalışmalar.
Hazırlayan: Ülkü Sarıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder